Ontdek het aroma van Ename Abdijham


In Italië zijn ze apetrots op hun Parmaham, Spanjaarden pochen op hun pata negra. Maar ook de Belgen hebben een lange traditie van gedroogde ham. In de mooie Vlaamse Ardennen kan je Van Hoe Products nv vinden, producent van de natuurlijk gedroogde Ename Abdijham, een zeer lichtjes gezouten en langdurig gedroogde ham van topkwaliteit.

Het belang van de grondstof

Het begint allemaal bij de keuze van een gezonde grondstof: varkens gevoederd met uitsluitend plantaardige grondstoffen, zoals eeuwen terug reeds gebeurde. De streng geselecteerde hammen worden ingewreven met grof zeezout en naast elkaar gelegd. Er worden geen nitriet en smaak- of kleurstoffen toegevoegd. De jus blijft bewaard zodat er van de fijne smaak en het subtiele aroma niets verloren gaat.

Rijpen en Drogen

Na het droogzouten blijven de hammen langdurig rijpen. De combinatie van koelelementen, ventilatie en constante temperatuur laat de hammen verder rijpen. In deze droogkamers wordt na jaren een optimaal bacteriologisch evenwicht bereikt. Zo kunnen de natuurlijke fermenten hun werk doen en een traag, enzymatisch proces op gang brengen. Tijdens het drogen krijgen de hammen een smoutlaag om korstvorming te voorkomen. Deze smoutlaag wordt achteraf terug verwijderd.

Controle

Ontdek het aroma Ename Abdijham, de enige échte adbijham van de Sint Salvatorabdij te Ename

De rijpingsmeester prikt regelmatig met een priemvormig paardenbeen in het vlees. Paardenbeen is zeer poreus en kan de geuren vasthouden. Wanneer hij het puntige bot uit het vlees trekt en onder de neus houdt, vertelt het rijke aroma de staat van rijping.

Ontdek het aroma van Ename Abdijham, de enige échte abdijham van de Sint Salvatorabdij te Ename

Afwerking

Na de rijpingsperiode van minimum 9 tot 12 maanden, afhankelijk van het gewicht, worden de hammen gewassen. Pas daarna worden ze uitgebeend, terug dichtgenaaid en gevormd. De hammen worden dus gezouten en gedroogd met het been erin, wat de smaak ten goede komt. Een laatste kwaliteitscontrole gebeurt net voor het vacuüm verpakken en etiketteren.

Consumptie

Een geweldige manier om van deze ham te genieten is door deze simpelweg te eten met een stukje brood en meloen. Je kunt een hele ham kopen, maar ook ½ of ¼ ham.
Vraag naar Ename Abdijham bij uw slager of delicatessezaak om U te bedienen met mooie sneden.
Ename Abdijham is perfect te consumeren bij ieder gerecht!

Ename Abdijham, de enige échte abdijham van de Sint Salvatorabdij te Ename! 
 
» Bekijk de inspiratiepagina
» Meer weten over de iTQi-Award voor Ename Abdijham
» Lekker koken met Ename Abdijham
» Meer over de geschiedenis van Van Hoe